Responsive Ad Slot

Responsive Ad Slot

Slider

Boğa ve Ayı Sezonu Nedir? Yükseliş ve Düşüşte Bunlara Dikkat Etmeli!

0
Yatırım dünyasında, "boğa" ve "ayı" terimleri genellikle piyasa koşullarına atıfta bulunmak için kullanılır. Bu terimler kripto para piyasasının genel olarak ne durumda olduğunu, yani değer kazandıklarını veya değer kaybettiklerini açıklar. Ve piyasanın yönü yatırımcının portföyünü etkileyen büyük bir güçtür. Bu nedenle, bu piyasa koşullarının her birinin yatırımlarınızı nasıl etkileyebileceğini anlamak önemlidir. "Boğa piyasası nedir?" "Ayı piyasası nedir?" "Ayı piyasasında nasıl yatırım yapmalı?" gibi sorular yatırımcıların fazlasıyla kafasını karıştıran konulardır. Özellikle yeni yatırımcılar için rehber niteliğinde olan bu içeriğimizi üretmek için Icrypex'in web sitesinden yararlandığımızı belirtmekte fayda var. Kendilerine buradan teşekkür ediyoruz. 😊

Ledger çekilişi:
http://bit.ly/OcakAyiOzelBedavaLedger

Boğa Piyasası Nedir?

Burada yazanlar kripto para borsası Icrypex'ten alınmıştır.Yatırımcılar mevcut piyasa koşullarını anlatmak için çeşitli ifadeler kullanırlar. Bunlardan en meşhur ikilisi boğa piyasası ve ayı piyasası diyebiliriz. Boğa piyasası ne demek diyorsanız? Boğa piyasası, alış baskısı olduğunu alış hacminin satıcı hacminden çok olduğunu ifade eder. Ayı piyasası ise piyasanın satış baskısı altında olduğunu, satıcı hacminin alıcı hacminden daha çok olduğunu göstermektedir. Ancak burada her yukarı hareket boğa her aşağı hareket ayı olarak tanımlamak doğru olmaz. Boğa sezonu yukarı yönlü hareketin uzun süre devam ettiği durumlarda kullanılır. Örnek vermek gerekirse 12 Mart'tan Kasım ayına kadar devam eden kripto paralardaki yukarı yönlü hareketin belirli bir trend içinde gitmesi boğa sezonuna işarettir. Ancak yine de Paypal'ın kullanıcılarına kripto alımını açması ve kurumsalların yaptığı alımlar ile soluksuz bir şekilde yukarı gitmesi tam olarak boğa sezonu olarak ifade edilebilir. Hiç veya çok az kırmızı mum ile hareketine devam edilen bu durumlar boğa sezonunu ifade eder. Boğa sezonu genellikle piyasa için kullanılır. Kripto paralarda genel bir yükseliş boğa sezonunu ifade ederken, bitcoin özelinde hacim olarak piyasanın yüzde elliden fazlasına sahip olduğu için sadece bitcoin yükselişleri de boğa sezonu denebiliyor. Bundan dolayı kripto para özelinde "Altcoinler'de boğa sezonu başladı" veya "Bitcoin'de boğa sezonu başladı" ifadeleri kullanılır.

Boğa Piyasası Ne Zaman Başlar?

Önceden tahmin etmek mümkün müdür? Ya da yükselişin başında yükselişin uzun süreceği tahmin edilebilir mi? Genel olarak boğa sezonuna girildiği geçmiş fiyat hareketlerine bakıldığına görülür. Ama analistler yükselişlerin başında yükselişin boğa sezonu olup olmadığı hakkında yorumlarda bulunurlar. Boğa sezonu piyasa hacmini etkileyecek haberler ile olduğunu söyleyebiliriz. Örnek olarak 2019 yılında Çin'in dijital para atılımı yapacağı duyurusu ve bunun bitcoin olacağı söylentileri piyasa tarafından satın alınmıştı çok ciddi bir ralli yapmıştık. Facebook’un libra haberi veya Paypal’ın kripto para sektörüne girmesi bunların hepsi boğa sezonu açılış haberleri oldu. Aynı haberlerin olumsuzu ayı sezonu başlattığı durumlar da oldu. Çin'in Bitcoin'i kullanmayacağını söylemesi ve Facebook'un libra projesinin yasal engeller ile karşılaşması gibi.

Ayı Piyasası Nedir?

Piyasada daralmaların olduğu ve yatırımcının kötümser bir ruh halinde bulunduğu durumlar genelde bearish yani "Ayı piyasası" olarak tanımlanır. Ayı, kurbanına saldırma biçimiyle bir metafora dönüştürülmüş ve bu sebeple borsa terimi olarak kullanılmıştır. Ayı piyasasında, gelecek ile ilgili kötümser beklentiler yer almaktadır ve piyasa uzun süre düşüş trendinde olur. Ayı piyasasının temel özelliği varlık fiyatlarında yüksek düşüşler olarak gösterilmektedir. Ekonomik resesyonlar, daha az yatırımcının piyasada işlem yapmasına ve kötümser beklentilere neden olmaktadır. Fakat ayı piyasasında, doğru analizler ve takip ile yatırımcılar için alım fırsatı olabileceği de analistler tarafından ifade edilmektedir.

Ayı ve Boğa Piyasası Ne Kadar Sürer?

Kripto para piyasasında işlem yapanlar, piyasa analizlerini doğru yapmalı, ayı ve boğa piyasasında yatırımlarına temkinli bir şekilde yön vermelidir. Bu sürecin ne kadar uzayacağı piyasanın yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Ayı Piyasasında Nasıl Yatırım Yapmalı?

Ayı piyasası, satıcıların baskınlık kurarak bulundukları piyasada aşağı yönlü fiyatlara sebebiyet verdikleri piyasadır. Ayrı piyasası ingilizce de bearish market olarak bilinmektedir. Fiyatlar düşüş trendi boyunca hareket eder ve anlık yükselişlerle boğalar (alıcılar) baskınlık kurarak süreklilik yaratamaz. Yani yukarı yönlü hareketlilik kalıcılık sağlayamaz ve varlık düşüş trendi boyunca edindiği fiyatlamasına görüntüyü bozmadan devam eder. Peki ayı piyasasında kripto parasını korumak isteyen yatırımcı nasıl bir yol izlemeli?

Ayı piyasasında yatırım yapmak boğa piyasasına nazaran iki kat daha güçtür. Yatırımcı geçmiş referansları göz önünde bulundurarak anlık yükselişlerde trendin döndüğünü daha kolay düşünebilir. Ancak, tam tersi bir şekilde piyasadaki yönün yukarı döndüğünü yatırımcının kabullenmesi daha güçtür. Bu sebeple, piyasada satıcılar daha güçlü baskınlık kurarlar. Erken ikna olan yatırımcı ise satış baskınlığı olan piyasada işlemlerini gerçekleştirmiş ve belki de uzun süren bir bekleyişe imza atmış olur.

Ayı piyasasında teknik analizle ilerlemekte yarar var, trend çizginizi ya da kanalınızı belirlemek için doğru noktaları kullanmalı, düşmeye başladığı bölgeyi tespit ederek alanınızı iyi belirlemelisiniz. Fiyatlar bir kanal içerisinde seyrediyorsa kanal desteği ve direncinden güç alarak trade alanınızı oluşturabilirsiniz. Bu gibi durumlarda fiyatlar, belirli bant aralığında hareket eder. Bu bölüme boğalarla ayıların inatlaşması adını verebiliriz. Dirençlerde ayı baskınlığı, desteklerde ise boğa baskınlığı net bir şekilde hissedilir. Trader da bu alandan maksimum faydayı sağlamaya çalışır. 

Günlük ve haftalık kripto para analizleri için Icrypex'in analizlerine buradan bakabilirsiniz.

Yatırımcı ayı piyasasını, trade alanlarından yararlanmak dışında iki şekilde değerlendirebilir. Bunlardan ilki, piyasa geri çekildikçe daha düşük seviyeden alım yaparak maliyeti azaltma yöntemidir. Özellikle fiyatların yükseleceği düşüncesiyle alım yapan yatırımcının ya da “hodl” yapan yatırımcının izlediği yoldur. Bir diğer yöntem ise, elinde varlığı olup pozisyonu kara geçen yatırımcının izlediği yoldur. Bu durumda ise yatırımcı, kara geçtiği pozisyonu kapatarak daha aşağıdan almaya isteklidir. Böylece geri çekilmede tekrar alım yapar ve arada oluşan trade alanından rahatlıkla yararlanabilir. Yatırımcı, her iki durumda da kendini koruyabilir.

Icrypex'in Uzman Kadrosundan 7/24 Destek Alın!

Özellikle Boğa ve Ayı gibi sezonlarda ekstra büyük hareketlerin olduğu dönemlere şahit oluruz. Bu dönemde yatırımcılar nasıl hareket edeceğinden emin olamayabilir. Bu noktada Icrypex'in uzman kadrosuna 7/24 ulaşıp yatırım tavsiyesi olmadan dilediğiniz an kişiye özel müşteri temsilcilerinden destek alabilirsiniz.
Beşiktaş Icrypex


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© all rights reserved
made with by templateszoo